Takaisin elokuvan tietoihin

Hip Hip Hora!


Tehtävä 1.

Hur förhåller sig de vuxna (Sofias pappa och klassföreståndaren) till Sofias problem? Varför förhåller de sig så som de gör? Hurdan är en bra pappa respektive lärare?


Tehtävä 2.

Titta på korten hämtat från filmen nedan. Välj två/tre kort och skriv om personerna, hurdant deras förhållande är och hur det förändras under filmen, varför förhållandet är som det är, vad personerna tänker osv.


Tehtävä 3.

(avsedd för pedagogikstuderande)

Välj ett av temana (1-3) och ta ställning!


1. Är filmen realistisk? Kunde du känna igen dig själv som tonåring i filmen? I vilka scener?

2. Man har diskuterat mycket om hur ungdomar klär sig nuförtiden. Om en tjej klär sig utmanande eller sexigt, måste hon i så fall vara beredd på att få nedvärderande kommentarer? Vilka regler gäller för killar?

3. I filmen beter sig tonåringarna på olika sätt beroende på i vems sällskap de är. Vad kan detta bero på?


Tehtävä 4.

(avsedd för pedagogikstuderande)

Den värsta mobbaren i filmen är utan tvekan Mouse. Hur skildras han i filmen? Hurdan tror du han är i verkligheten, när han inte behöver spela någon roll? Hurdan är egentligen en mobbare och varför mobbar de andra? Vad kan man göra åt det här problemet som säkert är ett problem i nästan varje skola? Fundera på dessa frågor och skriv en uppsats på cirka 1,5 sidor om temat.


Tehtävä 5.

I filmen hamnar Sofia på sjukhus. När hon kommer hem måste hon reda ut hur hon ska slippa bli mobbad och våga konfrontera Mouse. Först funderar hon på att byta skola men kommer slutligen (fram) till en annan uppgörelse. Fundera på för- och nackdelarna i följande lösningsmöjligheter: att byta skola, att tiga och lida, verbal konfrontation, fysisk konfrontation, självdestruktivitet. Värdera samtidigt Sofies val.


Tehtävä 6.

Läs en recension av filmen, kommentera den och skriv en egen recension. Recensionen hittar du på sidan där finns övrig information om filmen. Läs först instruktioner om hur man skriver en bra recension:

Några tips för att skriva en bra recension






Kielikeskus»     Kulttuuriklubi»     Elokuvat»     Kirjallisuus»     Musiikki»